July 29, 2014

HELSINKI CENTRE LIBRARY DESIGN BY ALA ARCHITECTS




HELSINKI CENTER LIBARY DESIGN BY ALA ARCHITECTS




HELSINKI CENTER LIBARY DESIGN BY ALA ARCHITECTS
News: Finnish studio ALA Architects has won the international competition to design a new public library in Helsinki with plans that involve a mass of twisted timber launched in January 2012, the competition asked applicants to come up with a timeless, flexible and energy-efficient building to sit opposite the Finnish Parliament building in the Töölönlahti area of the city.
ALA Architects' response is for a three-storey structure comprising a contorted timber volume. Public activities and group study areas will occupy an active ground floor beneath the curving wooden surfaces, while a traditionally quiet reading room will be located above and a contemporary media facility and public sauna will be housed in the middle.
Two main entrances will provide access to the building. A public plaza in front of the western facade is to lead into a main lobby, where a staircase will spiral up to the floors above, while a second entrance will face the railway station to the south and offer an escalator that penetrates the wooden volume overhead.
"The architecture of the proposal is of a very high quality, executed with relaxed, broad strokes, and memorable," commented the competition organisers.
They added: "The proposal provides excellent premises for the development of a completely new functional concept for the library. The building has a unique appeal and the prerequisites to become the new symbolic building which Helsinki residents, library users, as well as the staff will readily adopt as their own."
ALA Architects, who is also based in Helsinki, plans to use local materials such as Siberian larch to construct the Helsinki Central Library and it is scheduled to open in 2018.
The studio previously worked on another building with an undulating timber structure for the Kilden performing arts centre in Kristiansand, Norway.
INFORMATION FROM ALA ARCHITECTS:
ALA Architects have won the design competition for the new Helsinki Central Library with their entry Käännös. The open international two-stage competition attracted 544 entries from all over the world. The 16,000 square metre library building in the heart of Helsinki will consist almost entirely of public spaces and will offer a wide selection of services. It will serve as the new central point for the city's impressive public library network. 
The winning entry is based on the idea of dividing the functions of the library into three distinctive levels: an active ground floor, a calm upper floor, and an enclosed in-between volume containing the more specific functions. This concept has been developed into an arching form that invites people to utilise the spaces and services underneath, inside and on top of it. The resulting building will be an inspiring and highly functional addition to the urban life of Helsinki and the nationally significant Töölönlahti area.
ALA is one of the leading Nordic architecture firms. The office has previously completed the Kilden Performing Arts Centre in Kristiansand, Norway, and is currently working on a number of large public projects in Finland including two theaters, five subway stations, and a passenger ferry hub. Käännös has been designed by ALA partners Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston together with the ALA project team, assisted by the engineering experts at Arup.
Description of the winning entry Käännös
Käännös grows from the dynamic between the site and the goals of the library program. The interplay between the building's three individual floors is the key concept of the entry.
The public plaza in front of the building will continue inside, merging with a catalogue of meeting and experience features. The ground floor will be a robust, busy and frequently updated space suitable for quick visits and walkthroughs. The active, zero-threshold public spaces will be visible, attractive, understandable and welcoming to all visitors.
The traditional, serene library atmosphere can be found on the top floor. This will be a calm area for contemplation, floating above the busy central Helsinki. It will offer unobstructed, majestic views to the surrounding park and cityscape.These two contrasting spaces that perfectly complement each other are created by an arching wooden volume. The spaces inside the volume will be enclosed and more intimate. The wooden volume is stretched vertically to create connections to the open main floors below and above. Soft, curved shapes will be present all around the building.
The curved ceiling covering the ground floor, the intensive flowing spaces on the middle level, as well as the curving floor surface of the top floor are all defined in the timber-clad mass, which is as functional as it is expressive.
There will be three public entrance points in the building: one in the south for the main pedestrian flow from the direction of the Central Railway Station, one next to the public plaza to the west of the building shielded by an overhanging canopy, as well as a secondary one in the northeastern corner. The top floor can be reached from the southern entrance by an escalator that penetrates the wooden volume, or from the main lobby via a spiraling double-helix stair.
Each floor will be a destination in its own right and a new exciting civic space in the heart of Helsinki. While being a traditional library space, the top floor will also act as a modern, open, flexible platform for a multitude of functions. The middle floor will offer opportunities for learning-by-doing in an environment optimised for contemporary media and latest tools. It will contain workshop spaces for music and multimedia, as well as a public sauna. A multipurpose hall, a restaurant and a cinema will be located on ground floor. The library's facilities will offer services, as well as places to meet, to discuss, and to present ideas.
The library building will be extremely energy efficient. It will be constructed using local materials and with local climate conditions in mind. Some of the main load-bearing components will be made of timber. The wooden façade will be built from pre-assembled elements finished on-site. 30 millimetre thick Finnish first grade Siberian Larch wood, shaped with a parametric 3D design and manufacturing process in order to achieve a perfect execution of the desired geometry, will be used for the cladding. The appearance of the façade will develop over the years towards a deeper, richer version of its initial hue. The design of the façade is intrinsic to the passive design approach adopted by the project team. Detailed analysis of the façade performance informs the environmental solutions and has allowed the team to minimise any systems required, which in turn facilitates the highly flexible architectural solution.
http://www.dezeen.com/2013/06/14/ala-architects-wins-helsinki-library-competition/










































ALA ARCHITECTS
ALA is a Helsinki –based architectural firm led by its four founding partners: Juho Grönholm (b. 1975), Antti Nousjoki (b.1974), Janne Teräsvirta (b. 1975) and Samuli Woolston (b. 1975). Their collaboration started in 2004 through success in open competitions. The first prize in the open competition for the new theater and concert hall in Kristiansand, Norway (known today as Kilden Performing Arts Centre) in 2005 granted them their first big commission. In 2012 the four ALA partners received the prestigious Finnish State Prize for Architecture.
ALA currently employs 35 architects, students and staff members, coming from international backgrounds, organized in design teams to work closely together on specific projects. The four partners are directly involved with all aspects of the office’s design work, and take a very hands-on approach at the critical stages of each project. All team members are expected to contribute to the creative process.
ALA uses contemporary design tools such as building information modeling, 3D printing, and parametric design software. These methods are combined with the more traditional ones such as model building and materials research to find the best solution to each question. The office relies on its network of highly competent international collaborators and specialists to stimulate the exchange of up-to-date knowledge. 






OVE ARUP FOUNDER
ARUP
We are an independent firm of designers, planners, engineers, consultants and technical specialists offering a broad range of professional services. Through our work, we make a positive difference in the world. We shape a better world.
Founded in 1946 with an initial focus on structural engineering, Arup first came to the world’s attention with the structural design of the Sydney Opera House, followed by its work on the Centre Pompidou in Paris. Arup has since grown into a truly multidisciplinary organisation. Most recently, its work for the 2008 Olympics in Beijing has reaffirmed its reputation for delivering innovative and sustainable designs that reinvent the built environment.
Arup brings together broad-minded individuals from a wide range of disciplines and encourages them to look beyond the constraints of their own specialisms.
This unconventional approach to design springs in part from Arup’s ownership structure. The firm is owned in trust on behalf of its staff. The result is an independence of spirit that is reflected in the firm’s work, and in its dedicated pursuit of technical excellence.
http://www.arup.com/About_us.aspx



July 26, 2014

DUNE PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE




DUNE PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE




DUNE 4.0 PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE
DUNE is an interactive landscape that interacts with human behavior. This hybrid of nature and technology exists out of large amounts of fibers which brighten according to the sounds and motion of passing visitors.
Our most recent version is filled with hundreds of interactive lights and sounds. DUNE investigates nature in a futuristic relation with urban space by means of looking,
walking and interacting.
Date: 2006 - 2011
Client: Self Commissioned
Materials: Hundreds of fibers, steel, microphones, sensors, speakers, software and other media.
Artist: Daan Roosegaarde
Size: Modular system of variable square meters up to 100 meters.
www.studioroosegaarde.net
All the Dune Project's Photographs copywrighting by © Studio Roosegaarde.














DUNE 4.1 PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE
Duna 4.1 Maastunnel is a public, interactive landscape placed in the Maastunnel for the Rotterdam 2007 City of Architecture.
With its upgraded embedded technologies, this enlarged interactive artwork reacts to the sounds and motions of the people daily passing by. DUNE 4.1 is a sensual layer of
interaction over the existing architecture of the Maastunnel in Rotterdam, NL.
Date: 2007
Client: Rotterdam 2007 City of Architecture
Materials: Hundreds of fibers, steel, microphones, sensors, speakers, software and other media.
Artist: Daan Roosegaarde
Size: Corridor of 40 meters.
www.studioroosegaarde.net










DUNE 4.2 PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE
Dune 4.2 is a new, permanent interactive landscape residing alongside the Maas River in Rotterdam, NL. This public artwork of 60 meters utilizes less than 60 Watts
while intuitively interacting with its visitors; rendering the installation sustainable as well as cutting-edge in construction.
Within this setting, Rotterdam citizens are able to enjoy a daily 'walk of light'.
Date: 2010-2011
Client: CBK Rotterdam
Materials: Hundreds of fibers, steel, sensors, speakers, software and other media.
Artist: Daan Roosegaarde
Size: Corridor of 60 meters in neighborhood ‘Esch’ Rotterdam, NL. Open for public at night.
www.studioroosegaarde.net














DUNE IN CHURCH PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE












DUNE IN OPERA PROJECTED BY DAAN ROOSEGAARDE










DUNE: TOUCH & TWEET DESIGN BY DAAN ROOSEGAARDE AT STEDELIJK MUSEUM
Dune (2013) by Daan Roosegaarde is an interactive landscape of light that responds to movement and touch. It can also be installed outdoors where it can help to create a greater sense of safety in badly-lit areas. With this, the work falls into the category of social design. Dune is made out of recycled polymer and LED lights operated by interactive software.
The work is installed along the River Maas in Rotterdam, and has previously been displayed at the Victoria and Albert Museum in London. The new version on view at the Stedelijk is bigger than ever.
http://www.stedelijk.nl/en/exhibitions/touch-and-tweet






















 DAAN ROOSEGAARDE
Artist and innovator Daan Roosegaarde (1979) is internationally known for creating
social designs that explore the relation between people, technology and space. His
Studio Roosegaarde is the social design lab with his team of designers and
engineers based in the Netherlands and Shanghai.
With projects ranging from fashion to architecture his interactive designs such as Dune, Intimacy and Smart Highway are tactile high-tech environments in which viewer and space become one. This connection, established between ideology and technology, results in what Roosegaarde calls 'techno-poetry'.
Roosegaarde has won the INDEX Design Award, World Technology Award, two Dutch Design Awards, Charlotte Köhler Award, Accenture Innovation Award, and China's Most Successful Design Award. He has been the focus of exhibitions at Rijksmuseum Amsterdam, Tate Modern, National Museum in Tokyo, Victoria and Albert Museum, and various public spaces in Rotterdam and Hong Kong.
Selected by Forbes and Good 100 as a creative changemaker, Daan Roosegaarde is a frequent invited lecturer at international conferences such as TED and Design Indaba, and TV media guest at De Wereld Draait Door and CNN.
Born in Nieuwkoop (1979). Works and lives in Rotterdam (NL) and Shanghai (CN). 
EDUCATION
2003-2005, Berlage Institute, Postgraduate Architecture,
Rotterdam, NL.
2001-2003, Academy of Fine Arts, Enschede, NL
(Cum Laude).
1997-1999, Arnhem Institute for the Arts, Arnhem, NL.
AWARDS
The 2014 GOOD 100, USA.
The Best of MIE Award 2014 ‘Contextual intelligence’.
Accenture Innovation Award, Amsterdam, NL.
CNN Public Choice Award, Copenhagen, DM.
INDEX Award 2013, Copenhagen, DM.
People’s Choice Award CNN, DM.
TIM Innovation Award ‘Most Innovative Leader’, NL.
Media Architecture Award ‘Future Trends’, Aarhus, DM.
Best Future Concept Dutch Design Award, NL.!
Core 77 Design Awards, New York, USA.
Charlotte Köhler Art Award, Amsterdam, NL.
China’s Most Successfull Design Award, Shanghai, CN.
Design for Asia Award, Hong Kong, CN.
Innovation Practice Award, Shanghai, CN.
W3 Gold Art Award, USA.
Best Practice E-Cultuur, Amsterdam, NL.
2010 World Technology Summit & Awards, NY, USA.
Dutch Design Award ‘Best Autonomous Spatial Design’.
Nomination ‘Nieuwe Maan’, Rotterdam, NL.
W3 Webby Silver Award, USA.
You may reach Daan Roosegaarde’s another news Gives Life to Hundreds of Flowers to click below link.
http://mymagicalattic.blogspot.com.tr/2013/04/studio-roosegaarde-gives-life-to.html